Kookboekenshop
Culinair woordenboek
Alle woorden uit het culinair woordenboek.
Aardappelloof
Aardappelschil
Been, bot
Bezinksel, droesem
Bot (been)
Druivenpit
Eierschaal
Graat
Hersens
Ingewanden
Kalfskop
Kalfslong
Kalfsogen
Karkas
Klokhuis
Korst (van kaas)
Slachtafval
Spekzwoerd
Zeen, pees
Zwoerd
Aanrecht
Aardappelmoeheid
Aardappelras
Abattoir
Accijns
Ad fundum
Adellijk (wild)
Alcoholgehalte
Alcoholhoudend
Alcoholvrij
Alleseter
Aromatisch
Avondeten
Bakkerij
Baklucht
Banket (maaltijd)
Banketbakker
Bediening inbegrepen
Bedorven
Beetgaar
Beleg
Belegen
Beschimmeld
Biologisch
Bittergarnituur
Bitterzoet
Bloederig
Bloemig, melig
Boeren (oprispen)
Boeren.. (kaas)
Borreluur
Bot (mes)
Bourgondisch
Bruiloft, bruiloften
Brunch, brunches
Buffet, buffetten, lopend buffet, koud buffet
Cafeïnevrij
Canapé
Chinees restaurant
Citroenschijfje
Conserveringsmiddel
Consumptie
Couvertprijs
Couverttoeslag, toeslag extra couvert
Culinair
Dagprijs
Dagschotel
Delicatesse
Delicatessen
Dieet
Dieetvoeding
Diepvriesmaaltijd
Diepvriesproducten
Diner, diners
Doorbakken, doorbraden
Dorst
Dorstlessend
Dromedaris
Druivenoogst
Duindoorn
Eet smakelijk!
Eetbaar
Eetlust
Eiwit (voeding)
Eiwithoudend
Elzasser
Engelwortel
Epicurist
Etenstijd
Feestdis
Feestverlichting, illuminatie
Fijngesneden
Filet
Filet van gevogelte
Flauw
Flensje
Fles
Flesvoeding
Fonduen
Friteskraam
Fruitig
Fruitwinkel
Gaar
Galgenmaal
Garnituur
Gastheer
Gastronomie
Gastronoom
Gastvrij
Gastvrouw
Gebakken
Gebraden
Gegarneerd
Gegratineerd
Gegrild
Gehalte
Gehemelte
Gekoeld
Gekookt
Gekruid
Gelardeerd
Gemalen
Gemarineerd
Gepaneerd
Gepasteuriseerd
Gerant
Gerijpt
Gerookt
Gesmolten
Gestoofd
Getruffeerd
Geur
Gevuld
Gewicht
Gewichtsprijs, prijs per gewicht
Gezeefd
Gezouten
Gisten
Glazig (aardappel)
Glazuur (gebak)
Glucose
Godenspijs, ambrozijn
Gratineren
Grillen
Groenteboer
Grof (zout)
Grofkorrelig
Haagdoorn
Halfvet
Hap
Hartig
Heidehoning
Heildronk
Hoeveelheid
Hoofdgerecht (gang)
Hoofdmaaltijd
Hoofdschotel
Hoorntje
Huisgemaakt
Ijsblokje
Ijscoman
Ijssalon
Indonesische keuken
Inmaakglas
Jacquet
Kaaswinkel
Kameel
Kandijsuiker
Kas (tomaten)
Kelner
Keuken
Keukenprinses
Keuren (wijn etc,)
Kindermenu
Klachtenboek
Klont (suiker &)
Klonterig
Knapperig
Koel
Koffiedrinken
Koffiepauze (-tijd)
Koffietafel
Kok
Kokend
Kookcursus
Kookster
Koolhydraat
Koolzuurhoudend
Koosjer, kosjer, kousjer
Korrel, greintje
Korrelig
Korst (brood, gerecht)
Koud buffet
Krokant
Kruidenier
Kruidenrek
Kruidentuin
Krul (truffel, aardappel)
Kweekvijver
Kwekerij
Lardon
Lauw
Levensmiddelen
Lijnzaad, vlaszaad
Lotus
Luchtig (gebak)
Lunchpakket
Maaltijd
Macaroni
Mager
Maïskolf
Mals
Margarine
Marinade
Medium bakken
Melksuiker
Melkzuur
Mensa
Menukaart
Mergpijp
Mespunt
Mess
Middageten
Middeleeuws
Mie
Mierenzuur
Mierzoet
Mihoen, rijstmie
Mirte
Moestuin
Mond- en klauwzeer
Mondvoorraad
Mootje
Muskaatbloesem
Nasmaak
Niet roken
Ober
Onrijp
Ontbijt
Oogst
Oploskoffie
Oudbakken
Oven
Oventje
Overrijp
Paardenslager
Pasteikorst
Pastille
Patatkraam
Pekel
Peperig
Picknick
Pikant, kruidig
Plantaardig, plantaardige olie
Poedersuiker
Poelier
Poot (gevogelte)
Portie
Proteïne
Punt (bv asperge-)
Randgarnering
Recept
Receptie, recepties
Recipiëren
Reebout
Reep (chocolade)
Reerug
Reestaartstuk
Restauratie
Restverwerking (gerecht)
Rietsuiker
Rijstpapier
Roglever
Roken
Ruggenmerg (rund, kalf, lam)
Saffloer
Saffraan
Salpeter
Sapodilla, sapote, kauwgomboom
Sappig
Sassafras
Schaafsel
Schelp
Scherp (smaak)
Scheutje
Schijfje (citroen)
Schil
Schildpad
Schimmel
Schrikken (bv ei)
Schub (van vis)
Schuim
Serveerster
Sfeer
Slager
Slagerij
Slagroom
Slijterij
Slingerhoning
Slok (water)
Slurpen
Smaak
Smakken
Smoking
Snee (brood)
Snufje (zout)
Soepballetje
Soepbeen
Sortering, assortiment
Souper
Souperen
Spatten
Specialiteit
Spekvet
Spijskaart
Staande receptie
Stokerij
Stolp
Stremsel
Suiker
Suikerklontje
Sumak
Taai
Tafel
Tafeldame
Tafeldekken
Tafelheer
Tafelschikking
Takje (peterselie)
Tannine
Taxi
Taxistandplaats
Theebuiltje
Toeristenmenu
Toeslag
Totaalbedrag
Traiteur (cateraar)
Traiteur (winkel)
Traktatie
Trek
Tropisch
Tuinfeest
Tussengerecht
Uitgehongerd
Uitgeperst
Vacuümverpakking
Varkensblaas
Varkenspest
Varkensvet
Vegetariër
Vegetarisch
Verdikkingsmiddel
Vers
Vet
Vetgehalte
Vin
Viswinkel
Vlees
Vleugel
Vlijmscherp
Voedingsstof
Voedingswaarde
Voedsel
Voedselvergiftiging
Voedzaam
Vogelnest (eetbaar)
Voorafje
Voorgerecht
Vriesvak
Vruchtvlees
Waterkastanje, waternoot
Wc
Wegrestaurant
Wegspoelen
Wijnjaar
Wijnkaart
Wijnkelder
Wijnkenner
Wilde kastanje
Wildsmaak
Winterkost
Wisselgeld
Worstvel (darm)
Zaad
Zedoarwortel
Zeeschildpad
Zeezout
Zelfgebakken
Zenig
Zetmeel
Zij(de) spek, zalm
Zilt
Zoet
Zoethout
Zoetig
Zoetigheid
Zoetje
Zoetzuur
Zonnebloem
Zout
Zoutarm
Zouteloos
Zoutgehalte
Zouthoudend
Zoutig
Zoutloos
Zurig
Zuur
Zuurdesem, desem
Zuurzoet
Zwaluwnestje
Zwarte peper
Zwavelhoudend
Bakoven
Barbecue
Braadoven
Braadspit
Broodrooster
Friteuse
Grill, (van de grill)
Koelcel
Koelkast
Koffiezetapparaat
Magnetron
Achterpoot, -bout
Afkooksel
Afschaafsel
Aftreksel
Aromatiseren
Avondkleding
Avondwinkel
Bereidingswijze
Bitter, puur (chocola)
Brij
Broodkorst
Broodkruimel
Carrageen, iers mos
Chocopasta
Citroenschil (zest)
Eetwaren
Fust
Hagelslag, (choc.-)
Hanenkam (van haan)
Hoedje (van paddestoel etc.)
Honing
Honingraat
Hysop
Japanse andoorn
Jodium
Kappertje(s)
Kiem
Kieuw
Kilojoule
Klaverzuring
Koffieboon
Koffiepoeder
Krent
Kristalsuiker
Kruimelig
Kruimig, bloemig
Lavendel
Manier, op de manier van .......
Mastiek, mastik, mastix
Meelworm
Meidoorn
Modificeren, gemodificeerd
Murex, murex-purperslak,brandhoornslak
Naar keuze
Noord-amerikaanse prachtschildpad
Pit (fruit)
Plak (snee)
Ranzig
Rauw
Reepjes (in ... snijden)
Romig
Rood gebakken
Rookverbod
Sigaar
Slabbetje
Smakelijk
Smakelijk eten!
Spies
Struisvogel
Suikerriet
Tros (bananen, dadels)
Tros druiven
Vogelstrot, spiermaag
Zeeanemoon
Aardappelsap
Absint
Advocaat
Afzakkertje
Anijslikeur
Anijsmelk
Aperitief
Appelsap
Appelwijn, appelcider
Bessenjenever
Bessensap
Bier
Bockbier, bokbier
Boerenjongens
Boerenmeisjes
Bordeaux (rode wijn)
Borrel
Bourgogne
Bowl
Brandewijn
Bronwater
Brouwsel
Cassis
Champagne
Chocolademelk (warm)
Cider, appelcider
Citroenjenever
Citroenlimonade
Cognac
Distillaat
Drankje
Drinkwater
Drinkyoghurt
Druivensap
Espresso
Frisdrank
Geestrijk vocht
Gemberbier
Glühwein
Ijswater
Jasmijnthee, jasmijnbloesemthee
Jenever
Jus d´orange
Kamillethee
Kinawijn
Kippenbouillon
Klappermelk
Koffie
Koffie met melk
Koffie zwart
Kraanwater
Kruidenthee
Kwast (drank)
Levertraan
Likeur
Lindebloesemthee
Mineraalwater
Moezelwijn
Mokka
Most
Muskaatwijn
Nectar
Palmwijn
Perenbrandewijn
Port, portwijn
Punch
Ranja
Rozenbottelthee
Rum-cola, cola-rum
Sap
Sinaasappellimonade
Spawater
Spuitwater
Thee
Vruchtensap
Wiener melange
Wijn (dessert-)
Wijn (droog)
Wijn (rood)
Wijn (rosé)
Wijn (tafel-)
Wijn (wit)
Wijn (zoet)
Wodka
Bestek
Eetlepel
Eetstokje
Eendenei
Ei
Eiermayonaise
Eiernoedels
Eierpannenkoek
Eierpasta
Eiersalade
Eipoeder
Gepocheerd ei
Gevulde eieren
Hardgekookt ei
Kievietsei, kievitsei
Kwarteleitje
Omelet
Paasei
Roerei
Spiegelei, gebakken ei
Zachtgekookt ei
Aalbes
Aardbei
Abrikoos
Amalficitroen
Ananas
Appel
Aubergine
Avocado
Balsempeer
Banaan
Bes
Bloedperzik
Bloedsinaasappel
Bosaardbeitjes
Bosbes, blauwbes, kraakbes
Braam
Broodvrucht
Carambola, stervrucht
Cherry tomaat, tomaten
Citroen
Citrusvrucht
Courgette, zucchino
Dadel
Doosvrucht, kapsel
Druif
Framboos
Fruit
Gekonfijte vruchten
Goudrenet
Granaatappel
Grapefruit
Guave
Handappel
Jodenkers, kaapse kruisbes
Kalebas, kalebaspeer
Kaneelappel
Kanteloep
Kastanje
Kers
Klapbes
Komkommer
Kruisbes, klapbes
Kweeappel, kweepeer
Kwets
Limoen
Lychee
Mandarijn
Mango
Meikers
Meloen
Mispel
Moerbei
Moesappel
Morel
Navelsinaasappel
Nectarine
Olijf
Papaja
Paprika
Passievrucht
Peer
Perssinaasappel
Perzik
Pisang
Pomerans
Pompelmoes
Pompoen
Pruim (algemeen)
Pruim (blauw)
Pruim (gedroogd)
Pruim (geel)
Pruim (groen)
Pruimedant
Rode bes
Rood fruit
Rozenbottel
Rozijn
Sinaasappel
Sleepruim
Stoofpeer
Suikermeloen
Sultanarozijn
Tamarinde, indische dadel, assem
Tomaat
Tuttifrutti
Veenbes, cranberry
Vijg
Vleestomaat
Vlier(bes)
Vossebes, rode bosbes
Vrucht(en)
Watermeloen
Witte bes
Zeedadel, steendadel
Zuidvruchten
Zuurbes, berberis
Zwarte bes
Aalbessenvlaai
Amandelkoek, -cake
Appelbeignet
Appelbol
Appelflap
Appelgebak, appelgebakje
Appeltaart
Banket (gebak)
Banketletter
Beignet
Beignet (hartig)
Beschuit
Biscuit
Bitterkoekje
Blini
Bolus
Boterham
Boterkoek
Botersprits
Brood (een brood)
Broodje
Bruidstaart
Bruinbrood
Cake
Citroen kwarktaart
Croissant
Crouton
Deegschuitje
Eierkoek
Flan
Gebakje(s)
Gevulde koek
Kaasstengel
Kadetje
Kano (-koek)
Kapselbeslag
Kersentaart
Kletskop
Koek
Koekje
Kokosmakron
Krentenbol
Krentenbrood
Kruidkoek
Kwarktaart
Luxebrood
Maanzaadbroodje
Makaron, makron, makroon
Matse
Melkbrood
Mik
Moorkop
Ongezuurd brood
Ontbijtkoek
Pepernoot
Petitfours
Pistolet
Plaatkoek
Pompernikkel
Puddingbroodje
Roggebrood
Roomsoes
Roomtaart
Schuimgebak
Sesambroodje
Soepstengel
Soes
Speculaas
Sprits(koek)
Stokbrood
Stroopwafel
Suikerbrood
Taaitaai pop
Taart
Taartpunt
Tarwebrood
Toast
Toastje
Tompoes
Verjaardagstaart
Vlaai
Volkorenbrood
Vruchtentaart
Wafel
Wittebrood
Zandgebak
Zandkoekje
Aansteker
Aardappelmesje
Aardappelstamper
Aardewerk
Appelboor
Balsteker
Blik
Blikopener
Boterpot
Botervloot
Broodmand
Broodmes
Broodplank
Broodtrommel
Broodzaag
Casserole
Champagnekoeler
Citroenpers
Citruspers
Deegroller
Dienblad
Eierdopje
Eierklopper
Eiersnijder
Eierwarmer
Eierwekker
Flesopener
Fonduestel
Garde
Gehaktmolen
Groenteschaaf
Hakmes
Hooikist
Ijsemmer
Jampot
Juskom, sauskom
Kaasboor
Kaasmes
Kaasschaaf
Kaasstolp
Karaf
Ketel
Knoflookpers
Koekenpan
Koeltas
Koffiekopje
Koffielepeltje
Kogelflesje
Kookboek
Kookpan
Kookwekker
Kop-en-schotel
Kruik
Maatbeker
Mand
Mes
Messenlegger
Notenkraker
Olie-en-azijnstel
Onderzetter
Opscheplepel
Peperbus
Pepermolen
Puntzeef
Rasp
Rechaud
Rietje
Roerzeef
Roomklopper, -garde
Sauskom
Schenkkan
Schepje
Schuimspaan
Servet
Slabak
Soepterrine
Spatel, likkepot
Spiesjes
Spitjes (prikkertjes)
Spuitfles
Suikerpot
Suikertang
Taartschep
Tafelbel
Tafellinnen
Tafelschuier
Tafelzilver
Thee-ei
Theelepel
Theemuts
Theezeefje
Thermosfles
Uitsteker
Vijzel en stamper, mortier en ..
Vleesplank
Voorsnijmes
Vork
Vormpje
Vruchtenpers
Vruchtenschaal, fruitschaal
Wijnkaraf
Wijnkoeler
Zeef
Zeefdoek, passeerdoek
Zoutvaatje
Aardappelgerecht
Aardappelkoek (warm)
Aardappelkroket
Aardappelpannenkoek
Aardappelpuree
Aardappelsla, aardappelsalade
Appelmoes
Artisjokbodem
Artisjokhart
Artisjokkwart
Ballotine
Bijgerecht
Blinde vink
Bloedworst
Braadschotel (gerecht)
Braadworst
Brandade
Broodpap
Chipolataworstjes
Compote
Cordon bleu
Draadjesvlees
Duitse biefstuk
Eendenborst
Eendenbout
Eendenlever
Eenpansmaaltijd
Escargot, slak
Estouffade
Feestgerecht, feestgerechten
Frites
Galantine
Ganzenleverpastei
Ganzenpeper
Garnalencocktail
Gebakken aardappelen
Gebraad
Gehaktbal
Gehaktbrood
Gekookte aardappelen
Gekookte groente
Gelei (vlees-)
Gepofte aardappel
Gepofte kastanje
Gerecht
Gevarieerde vis-/vleesschotel
Gnocchi
Goulash
Grilschotel (van vlees, van vis)
Groentequiche
Groenteschotel
Hachee
Hamburger
Haringsla
Havermoutpap
Hazenbout
Hazenpeper
Hazenrug
Hertenbout
Hoofdkaas
Hutspot
Huzarensla
Ijstaart, (ijsbombe)
Ijswafel
Jachtschotel
Kaasfondue
Kaasomelet
Kaasplankje
Kaassoufflé
Kalfsborst (gevulde ..)
Kalfsragout
Kastanjepuree
Kikkerbilletje
Kippenbout
Kippenlever
Kippenvleugeltjes
Knakworst
Komkommersla
Koolrolletjes
Kreeftensla
Kroepoek
Kroket
Lamsborst (gevulde)
Lasagne
Leverpastei
Loempia
Mais van de kolf
Maïspap
Moes
Mousse
Nasi
Oliebol
Ossobuco (kalfsschenkel)
Paddestoelengarnituur
Palmhart
Pannenkoek
Pap
Pastei
Pastei (in bladerdeeg)
Pastei (in korst)
Pastei (zonder korst)
Patat
Pâté
Pêche melba
Pekingeend
Pilav rijst
Pipérade
Polenta
Puree
Ragout
Ragout van wit vlees
Rauwkost
Ravioli
Reepeper
Rijstebrij
Rijsttafel
Risotto
Rollade
Rolpens
Rosbief
Salade
Salade, gemengde ..
Sandwich
Saté
Saucijzenbroodje
Schapenbout, gebraden
Schnitzel
Selderiesalade
Sjasliek
Soufflé
Spekkoek
Spekpannenkoek
Spoom
Stoofschotel
Stoofvlees, draadjesvlees
Sudderlap
Tartaar
Terrine
Tjap tjoy
Tosti
Uitsmijter
Vegetarisch gerecht, vegetarische gerechten
Visballetjes (van snoek)
Visschotel
Vlees (vis) in gelei
Vleesgerecht, vleesgerechten
Vleespastei
Vleesschotel
Vruchtensalade, fruitsalade
Waterzooi
Wentelteefjes
Wildbraad
Wildpastei
Zult
Appelvink
Auerhoen
Barbarie-eend
Beflijster
Blauwkeeltje
Bosduif, houtduif, woudduif
Bout (gevogelte)
Braadkip
Duif
Duif (wilde)
Duivenborst
Eend
Eend (wilde ..)
Fazant
Fazantenhaan
Fazantenhen
Fluiteend, smient
Gans
Gans (jonge ..)
Gevogelte
Goudfazant
Goudplevier, goudpluvier
Grasmus
Griet (vogel)
Groenvink, groenling
Haan
Haantje
Hazelhoen
Hoen
Hop (vogel)
Houtsnip
Kalkoen
Kapoen
Kieviet, kievit
Kip
Kipgerecht, kipgerechten
Koolmees
Korhoen
Krielhen
Kuiken
Kwartel
Kwartelkoning
Leeuwerik
Lijster
Maiskip
Meerkoet
Mees
Merel
Moerskwartel
Oeverloper (vogel)
Ortolaan, tuingors
Parelhoen
Patrijs, veldhoen
Piepkuiken
Pijlstaart (vogel)
Pimpelmees
Pluvier
Poelsnip
Prairiehoen
Rietzanger
Roodborstje
Scharrelkip
Scholekster, zee-ekster
Sijs
Slobeend
Smient, fluiteend
Sneeuwhoen, alpenhoen
Snip
Sperwer
Spreeuw
Struisvogelbiefstuk
Tafeleend
Taling
Tjiftjaf
Trapgans
Vink
Waterhoen
Waterral, ral
Watersnip
Wilde eend
Zandhoen
Zee-eend
Zwaluw
Arborio rijst
Basmati rijst
Bulgur
Calrose rijst
Carnaroli rijst
Gerst
Gierst
Gort (grutten)
Graan
Griesmeel
Haver
Havermout
Japanse rijst
Jasmijnrijst
Kasja (hele boekweitgrutten)
Koeskoes
Koren
Maïs
Mout
Ontbijtgranen
Pandanrijst
Parelgort, parelgerst
Rijst
Rogge
Tarwe
Wilde rijst
Zilvervliesrijst
Zomertarwe
Alfalfa, alfa-alfa
Andijvie
Artisjok
Asperge
Aspergegerecht, aspergegerechten
Atjar (groente in zuur)
Bamboespruit, ..scheut
Batavia (sla)
Bladerdeegschuitje
Bladgroente
Bleekselderij
Blikgroente
Bloemkool
Bosui, lente-ui
Broccoli
Brussels lof
Chinese kool
Diepvriesgroente
Eikenbladsla
Gestoofde kool
Groene kool
Groente
Herenboon
Hopscheuten, hopspruiten
Hopspruiten
Ijsbergsla
Kardoen
Kool
Kousenband (suriname)
Kropsla
Krulandijvie, frisee
Lamsoor (groente)
Lof
Lollo rosso
Lollo verde, lollo biondo
Maaltijdsalade
Macedoine
Okra
Paksoi
Pastinaak (groente)
Peultjes
Postelein
Prei
Raapstelen
Rabarber
Raketsla, rucola, notensla
Rodekool
Romeinse sla, romaine
Roodlof, radicchio
Savooiekool, savooikool, savooienkool
Schorseneer
Selderij
Sla
Snijbiet
Soepgroente
Sperzieboon
Spinazie
Spitskool
Spruitjes
Stoofsla
Taugé
Veldsla
Voorjaarsgroente
Wilde spinazie
Witlof
Witte kool
Zeeajuin
Zeekomkommer
Zeekool
Zeesla, slawier
Zeevenkel
Zeewier
Zuurkool
Aanduwen (bv deegrand)
Aanmaken (van dressings etc.)
Adviseren
Afblussen, deglaceren
Afgieten
Afhalen (van eten)
Afromen
Afschuimen
Barderen
Bedruipen (vlees), arroseren
Bereiden
Besmeren
Bestuiven
Binden
Blancheren
Blauwkoken (van vis)
Boteren, beboteren
Bottelen
Brideren (opbinden)
Brouwen
Bruinen, aanbruinen, bruineren, doreren
Decanteren
Deglaceren (een pan)
Dichtschroeien
Dopen
Droogslingeren (sla)
Druppelsgewijs toevoegen
Fileren
Flamberen
Frituren
Fruiten
Garneren
Glazuren, glaceren
Hakken, fijnhakken
Inblikken
Inleggen
Inmaken
Insnijden, inkepen
Invetten
Kaken (haring)
Kauwen
Kloppen
Klutsen (eieren)
Kneden
Koken (kokkerellen)
Kruiden (werkwoord)
Lakken (van gerechten), gelakt
Larderen
Marineren
Mixen, mengen
Ontbenen
Ontgraten
Ontzouten
Opbakken
Opbinden (vlees e.d.)
Opdienen
Opensnijden (steak)
Opkloppen
Opmaken, garneren
Opscheppen
Paneren
Pasteuriseren
Pellen
Pletten
Pocheren
Poffen
Prakken
Proeven
Pureren
Raspen
Roerbakken
Roeren
Roosteren (brood)
Roosteren (vlees, vis)
Schenken
Schillen
Serveren, geserveerd met
Slachten
Smeren
Snijden (brood, vis)
Snijden (rauwe ingrediënten)
Snijden (vlees)
Stampen
Trancheren
Uitpersen
Volschenken
Voorproeven
Weken
Wellen (algemeen)
Wellen (van vruchten)
Zeven
Zoeten
Zouten
Acaciahoning
Amandelspijs
Anijs
Anijstablet
Anijszaad
Ansjovispasta
Arabische gom
Aspergepunt, -kop
Basterdsuiker
Beslag
Bestanddeel, ingredient
Bierbeslag
Bietsuiker
Bladerdeeg
Bouillon (ingekookt)
Bouillonblokje
Brooddeeg
Broodkruim
Bruine boter
Brunoise (blokjes)
Cacao
Chocola
Citroensap
Deeg
Deegwaren
Dobbelsteentjes (spek)
Dressing
Druivenblad, wijnblad
Eigeel, eierdooier
Eiwit (van ei)
Essence
Farce
Fond
Frituurbeslag
Fumet
Ganzenborst
Ganzenlever
Ganzenvet
Geelwortel
Geitenvlees
Gelatine
Gember
Gist
Kaantjes
Kalfsvulling
Karwijzaad
Koekdeeg
Koolzaad
Koolzaadolie
Korstbakje
Korstdeeg
Kruidenaftreksel
Kruidenazijn
Kruidenboter
Kruidendressing
Limonadesiroop
Linze
Maanzaad
Maïsvlokken
Maniok
Mayonaise
Merg
Mosterdzaad
Niervet
Noedels
Notenolie
Olie
Olijfolie
Palmboter
Paneermeel
Pannenkoekenbeslag
Parelui(tje)
Pasta
Pesto
Pijnboompitten
Reuzel, bladvet
Rookspek
Saucijs
Sausbasis van bloem, roux
Sesamzaad
Slak
Slaolie
Soezendeeg
Soja
Spaghetti
Spek
Spekjes
Spijsolie
Stemgember
Steranijs, badiaan
Tempurabeslag
Tomatenpuree
Varkensnet
Vermicelli
Vis(kook)bouillon
Vulling
Wijnazijn
Wijngaardslakken
Wrongel, kaasstof
Zemelen
Zest
Zonnebloemzaad
Abdijkaas
Brie
Edammer kaas
Feta
Friese kaas
Gatenkaas
Geitenkaas
Geraspte kaas
Gruyère
Hüttenkäse
Kaas
Nagelkaas
Parmezaan
Roomkaas
Schapenkaas
Smeerkaas
Verse kaas
Volvette kaas
Aardamandel
Aardappel
Aardpeer, topinamboer
Beetwortel
Biet
Broodwortel, maniokwortel
Knoflook
Knol (wortelknol)
Knolraap
Knolselderij
Koolraap
Koolrabi
Meiknol
Mierikswortel, mierik, peperwortel
Peen, wortel
Pijlwortel, arrowroot
Raap
Radijs
Rammenas
Selderieknol
Sjalot
Suikerbiet
Ui
Venkelknol
Wilde ui
Winterpeen
Zoete aardappel, bataat
Bakblik
Bakpan
Bakplaat
Bindmiddel
Braadpan
Braadslee
Briochedeeg
Cakevorm
Ovenschaal
Ovenschotel
Pan
Römertopf
Snelkookpan
Steelpan
Stoofpan
Aroma
Barbarakruid, winterkruid
Basilicum
Bieslook
Boerenwormkruid
Bokshoornklaver, fenegriek
Bonenkruid
Citroengras (sereh)
Citroenmelisse
Dille
Dollekervel
Dragon
Duizendblad
Estragon
Eucalyptus
Fenegriek
Fluitenkruid
Hop
Hopklaver
Huislook, daklook, donderblad
Ijzerhard (tuinkruid), verbena
Jeneverbes
Kamille
Kamperfoelie
Kerrieblad
Kerriekruid
Kervel
Knoflookteentje
Komijn
Komijnzaad
Kruid
Kruiden, fijne kruiden
Kruidenbosje (tijm etc.)
Kruidenbuiltje
Kruiderijen
Kruidnagel
Krulpeterselie
Laurierblad
Lavas (maggikruid)
Lievevrouwebedstro
Marjolein
Munt, kruizemunt
Netel
Oregano
Peterselie
Pijlkruid
Pimpernel, bevernel (tuinkruid)
Rolklaver
Rozemarijn
Salie
Sterrenkers, sterkers
Tijm (wilde tijm)
Tuinkers, sterkers
Tuinkruiden
Veldkers, veldsering, pinksterbloem
Venkel
Waterkers, nasturtium
Weegbree, breukkruid
Wilde marjolein
Witte klaverzuring
Zuring (wilde ..)
Aardappelmeel
Aardappelzetmeel
Bakmeel
Bakpoeder
Besanmeel
Bloem
Boekweitmeel
Cassave, broodwortel, maniok
Maïsmeel
Maïzena
Meel
Rijstebloem
Sago
Tapioca
Tarwemeel, tarwebloem
Aalbessenbavarois
Aalbessenijs
Aalbessenvla
Aardbeienbavarois
Aardbeienijs
Baba (op rum)
Bavarois
Chipolatapudding
Citroenvla
Dessert
Ijscoupe
Ijsfantasie
Nagerecht
Pudding
Roomijs
Roomvla
Sorbet
Toetje
Vanilleijs
Vanillevla
Vla
Vruchtenijs
Aardnoot
Amandel
Betelnoot, arekanoot
Cashewnoot
Hazelnoot
Hickorynoot
Kokosnoot
Kolanoot
Noot
Paranoot
Pecannoot
Pinda, olienoot
Pistache, pimpernoot
Walnoot, okkernoot
Boleet
Cantharel
Champignon
Eekhoorntjesbrood
Eierzwam
Hanenkam (± cantharel)
Hoorn des overvloeds (paddo)
Judasoor
Judasoren (paddestoel)
Morielje
Oesterzwam
Paddestoel
Stekelzwam (gele-)
Truffel
Weidechampignon
Zwam
Adukiboon, adzukiboon, azukiboon
Boekweit (-grutten)
Boon
Bruine bonen
Doperwt
Erwt (grauw, groen)
Flageolet
Fluitboontjes
Grauwe erwten
Kapucijner, akkererwt, velderwt
Kekererwt
Kikkererwt, keker
Limaboon, kratokboon
Nierboon, kidney bean
Peulvruchten
Prinsessenboon
Pronkboon
Pronkerwt
Snijboon
Spliterwten
Tuinboon
Witte bonen
Aalbessengelei
Aalbessenjam
Aardbeiengelei
Aardbeienjam
Abrikozenjam
Ahornstroop
Appelstroop
Aspic
Bessengelei
Bessenjam
Confiture
Gelei (vruchten-)
Granaatappelstroop
Jam
Kersenjam
Ketchup
Ketjap
Keukenstroop
Marmelade
Melasse
Mosterd
Piccalilly
Pindakaas
Rozenblaadjesgelei
Rozenbotteljam
Stroop, melasse
Uienmarmelade
Vruchtengelei
Aanbakken
Aanbraden
Aanbranden
Aanzweten
Afkoken
Au bain-marie
Bakken (brood, koek)
Bakken (vlees, vis, etc)
Besterven (vlees, wild)
Braden
Braiseren (pruttelen)
Emulgeren
Fermenteren
Karameliseren
Klaren
Koelen, afkoelen
Koken (water)
Konfijten
Overkoken
Pekelen
Pruttelen
Reduceren
Rijpen
Rijzen
Roken (vlees, vis)
Sauteren, bruinen
Smoren
Spijsvertering
Stollen
Stomen
Stoven
Stremmen
Sudderen
Vastbakken
Verzadigen
Zweten, aanzweten
Aalbessensaus
Aïoli, knoflookmayonaise
Bearnaisesaus
Béchamelsaus
Botersaus
Dipsaus
Dragonsaus
Gevogeltejus
Honingsaus
Jagermeestersaus
Jagerssaus
Jus
Kaassaus
Kerriesaus
Kreeftensaus
Maderasaus
Mosterdsaus
Mousseline
Nantuasaus
Ravigotesaus
Roomsaus
Rozemarijnsaus
Satésaus
Saus
Slasaus
Stroganoff saus
Truffeljus
Uiensaus
Vanillesaus
Veenbessensaus, cranberrysaus
Vleesjus
Vossebessensaus
Big
Bisamrat, muskusrat
Buffel
Geit
Kistkalf
Mestkalf
Os
Schaap
Slachtvee
Speenvarken
Varken
Weiderund
Zuiglam
Bacon
Biefstuk
Borststuk
Bout (schaap)
Braadstuk
Contrefilet
Dikke lende (rund)
Entrecote
Fricandeau (kalfs-)
Fricandeau (varkens-)
Fricassee
Gehakt
Gemarmerd vlees, doorregen ..
Haasbiefstuk, tournedos
Haaskarbonade
Hamlap
Hart
Hollandse biefstuk
Kalfs-zijfricandeau
Kalfsbiefstuk
Kalfsbout
Kalfsentrecôte
Kalfsfricandeau
Kalfsfricassee
Kalfsgehakt
Kalfshaas
Kalfskarbonade
Kalfslapje
Kalfslende (-nierstuk)
Kalfslever
Kalfsmedaillon
Kalfsnier
Kalfsoester
Kalfspoot
Kalfsrib
Kalfsschenkel
Kalfsschnitzel
Kalfsschouder
Kalfstong
Kalfsuier
Kalfsvlees
Kalfsvlies
Kalfswang
Kalfszadel
Kalfszwezerik
Karbonade
Kipfilet
Klapstuk
Kluif (varkens-)
Knieschijf
Kogelbiefstuk
Kotelet
Krabbetjes, spareribs
Lamsbout
Lamsbouten (samen)
Lamscarré
Lamskotelet
Lamsrack, lamskroon
Lamsrib
Lamsribbetjes
Lamsschenkel
Lamsschouder
Lamstestikels
Lamstong
Lamsvlees
Lamszadel
Lendenbiefstuk
Lendenstuk
Lendenstuk met rib
Lever
Mals braadstuk
Milt
Nier
Orgaanvlees
Ossenhaas
Ossenstaart
Ossentong
Pens
Plaatlappen
Poelet
Rib eye steak
Ribkarbonade
Riblap
Ribstuk
Rund/
Rund/achterbout, achterkwartier
Rund/bloemstuk, valse lende
Rund/boegschenkelvlees
Rund/bovenbil
Rund/deel van de vang
Rund/deel van het spierstuk
Rund/dikke lende met staartstuk
Rund/fijne rib
Rund/haas
Rund/lende
Rund/lies-/lendenstuk
Rund/longhaas
Rund/muis
Rund/noot
Rund/onderrib
Rund/platte bil
Rund/schouderlap
Rund/schoudermuis
Rund/sukadestuk
Rund/tussenribstuk
Rund/vinkelap, deel van de vang
Rund/voet
Rund/voorvoet, voorkwartier
Runderachterschenkel
Runderborst
Runderfilet
Rundergehakt
Runderhals
Runderlap
Rundernier
Runderrug
Rundersnuit
Rundervoorschenkel
Rundvlees
Schapenbout
Schapenmaag
Schapenvlees
Schenkel
Schenkelvlees
Schoftstuk (rund)
Schouderkarbonade
Schoudersteak
Schouderstuk
Soepvlees
Speklap
Staartstuk, (runder-)
Steak
T-bone steak
Testikels (schaap/lam)
Uier
Varkensbout
Varkensbuik
Varkensfricandeau
Varkensgebraad, -braadstuk
Varkenshaas
Varkenskarbonade
Varkenskluif
Varkenskop
Varkenskotelet
Varkenslapje
Varkenslende
Varkenslever
Varkensoester
Varkensoor
Varkenspoot
Varkensrib
Varkensrugstuk
Varkensschnitzel
Varkenssnuit
Varkensstaart
Varkensvlees
Varkenswang
Verse worst (varkens-)
Zwezerik, (kalfs-)
Chips
Frikadel
Frivolité, hapje
Snacks
Studentenhaver
Tussendoortje
Versnapering
Zoute stengel
Suikerbeest
Suikerspin
Bonbon
Zuurtje
Rumboon
Snoep
Kandij
Karamel
Hopje
Sukade
Melkchocola
Praline
Druivensuiker
Suikerboon
Bruidssuikers
Borstplaat
Fondant
Fructose, vruchtensuiker
Softijs
Waterijsje
Ijs(je)
Kersenbonbon
Marshmallow (ook: plant)
Chocoladeletter
Marsepein
Noga
Oublie
Flikje
Pepermunt
Drop
Pindarotsje
Zuurstok
Suikergoed
Chocoladereep
Kreeftensoep
Bouillon
Ossenstaartsoep
Groentesoep
Haaienvinnensoep
Rozenbottelsoep
Snert
Maaltijdsoep
Champignonsoep
Palingsoep
Uiensoep
Gerstesoep
Mosterdsoep
Tomatensoep
Schildpadsoep
Kippensoep
Aardappelsoep
Koolsoep
Bonensoep
Linzensoep
Preisoep
Erwtensoep
Vissoep
Vruchtensoep
Soep
Paprikacrèmesoep
Kaneel
Kardemom, kardamom, kardamon
Koriander
Kerrie
Specerij
Vanillestokje
Peperkorrel
Foelie
Muskaatnoot
Nootmuskaat
Paprikapoeder
Spaanse peper
Chilipeper
Peper
Cayennepeper
Piment, jamaicapeper
Wijnruit, stuipenblad
Vanille
Augurk
Zilverui
Tafelzuur
Azijn
Lekkerbekje
Rogvleugel
Sardine-achtige (grote) vis
Elft
Zeeamandel (schelpdier)
Ansjovis
Aal
Paling (gerookt)
Zeespin
Schurftvis (± griet)
Eendenmossel, eendenschelp
Zeebaars
Barbeel, zeebarbeel
Griet (vis)
Barracuda
Heremietkreeft
Alikruik, kreukel
Forelbaars
Slijmvis
Bonito, boniter, boniet
Bittervoorn
Brasem
Zeebrasem
Kwalvis, braamvis
Snoek
Wulk
Kabeljauw, dors
Kopvoorn (± meun)
Zomerbot
Karper
Graskarper
Kaviaar
Zalmeitjes, zalmkaviaar
Melkvis
Horsmakreel, marsbanker
Glasaal, elver, glasvisje
Strandgaper, gaapschelp
Tapijtschelp
Kolijn
Koolvis
Zeeaal
Zeepaling
Korhaan
Kokkel
Hartschelp, hartkokkel
Schelpdier
Jakobsschelp
Sint jakobsschelp
Kreeftenkuit
Zwaardschede
Scheermesschelp, meerschede
Krab
Zeekrab
Noordzeekrab
Garnaal
Kurumagarnaal, caramotegarnaal
Steurgarnaal
Schaaldier
Zalmmoot(je)
Tandbrasem
Zeekarper
Goudbrasem (dorade)
Rivierkreeftje
Schelvis
Spiering
Rothel (± spiering)
Zandaal
Zeeslak
Zwaardvis
Steur
Scholfilet
Tongfilet
Bot (vis)
Heilbot
Kuit
Schaal- en schelpdieren
Zeevruchten
Grote garnaal
Voorn
Blankvoorn
Botervis, buttervis
Grondel(ing)
Zeesprinkhaan (schaaldier)
Pos post, schele post
Poon (rode)
Knorhaan, zeehaan, poon
Spekbokking
Haring (zure)
Haring (zoute)
Hollandse nieuwe (haring)
Pekelharing
Kipper, gerookte haring, brado
Bokking
Zeekreeft
Kreeft
Oester
Maatjesharing
Lipvis
Hom
Prik (vis), lamprei
Lamprei (± aal)
Langoest, pantserkreeft
Langoustine
Houting (vis)
Pollak
Schar
Tongschar, steenschol, schartong
Leng
Snotdolf, strontvreter
Zeeduivel
Lotte, zoetwaterlotte, kwabaal
Kwabaal, rivierlotte
Zeewolf
Makreel
Zandsteenbaars, gestreepte zeebrasem
Marlijn
Mendole pikarel
Wijting
Blauwe wijting
Stokvis
Heek, mooie meid
Tandbaars
Weekdieren, mollusken
Kibbeling
Zoutevis
Gaffelkabeljauw
Meun (± kopvoorn)
Mossel
Grijze harder, grootkopharder
Harder
Moeraal, murene, puitaal
Nonnat, glasgrondel
Zadelbaars
Zaagjes
Ridderforel (schotland), roodforel
Zee-oor, abalone
Geep
Zee-egel
Gaffelmakreel
Pijlstaartrog
Puntkokkel
Baars
Blei, bliek
Sliptong, slibtong
Bonte mantel, bonte kamschelp
Pelser (pilchard)
Visgerecht, visgerechten
Schol
Spijkerrog, vleet
Vliegende vis
Meerval
Gitaarvis
Zaagvis
Vis
Witvis
Zoetwatervis
Zeevis
Vispakketje, vis in folie
Platvis
Zeebanket
Nestvis
Venusschelp
Spitsneusrog
Stekelrog
Rog, doornrog
Schorpioenvis, donderpad
Haai
Rolmops
Ruisvoorn
Rietvoorn, ruisvoorn
Mul
Zeebarbeel (rouget), mul, koningsvis
Kousenbandvis, ijsvis
Zonnevis, petrusvis, tilapia
Snoekbaars
Zander
Witte brasem, witte ringbrasem
Sardientje
Zalm
Bolvis (gestreepte ..)
Scampi
Roodbaars
Inktvis
Geelstaartmakreel
Schriftbaars, geitenbaars, dwergbaars
Tong
Sprot
Steenbolk, dorsvis
Zeelt
Tonijn
Forel
Regenboogforel
Beekforel, rivierforel
Zalmforel
Tarbot
Serpeling, hesseling (vis)
Rode snapper
Pieterman
Ontbijtspek, mager rookspek
Cervelaatworst
Vleeswaren
Cornedbeef
Ham (rauwe)
Rauwe ham
Ham (gekookte)
Schouderham
Bayonneham
Bradenham ham
Parmaham
Smithfield ham
Suffolkham
Ardennerham
Ham (gerookte)
Katenspek
Mortadella
Smeerworst
Rookworst
Worst
Kabanos, varkensworstje
Leverworst
Paardenrookvlees
Rookvlees
Pekelvlees
Metworst
Steenbok
Hertenvlees
Hert
Gems, klipgeit
Reebok
Ree
Bout (hert)
Eland
Rood wild
Wild
Waterwild
Wild (gevogelte)
Wild (groot)
Duinkonijn
Konijn
Jonge haas
Haas
Wild zwijn (jong)
Wild (klein)
Wildgerecht, wildgerechten
Muskusrat
Rendier
Wild zwijn
Everzwijn, wild zwijn
Biest
Karnemelk
Boter
Roomboter
Grasboter
Room
Crème fraiche
Zure room
Komijnekaas
Kwark
Graskaas
Melk
Gestremde melk, gel
Koffiemelk (-room)
Schapenmelk
Geitenmelk
Halfvolle (ontvette) melk
Taptemelk
Poedermelk
Wei, melkwei
Zuivel
Aalbessenyoghurt
Yoghurt
Hangop