Makreel in vijgenblad

Het recept Sgombro in cartoccio, heerlijke makreelpakketjes van de barbeque. Uit het kookboek Vinazza.

  • 4 verse makreeltjes
  • 4 eetlepels peterselie, fijngehakt
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • 4 grote vijgenbladeren (of meer, als de vissen groter zijn)
  • 1 citroen
  • extra vergine olijfolie

Rond de Middellandse Zee is een klein soort makreel te krijgen die hier erg geschikt voor is, maar ook onze eigen Hollandse makreel is prima te gebruiken, hoewel die soort vaak wat groot is.

Probeer eenpersoons exemplaren te krijgen, maar ook dan heb je waarschijnlijk wel 2 vijgenbladeren per vis
nodig.

Maak de buikholte schoon of vraag dit de visboer. Spoel de vis schoon en vul de buik met peterselie en knoflook. Wikkel de vissen in enkele gave vijgenbladeren en rooster de pakketjes boven een mooi vuur (of barbecue).

Als de bladeren zwart worden, geeft dat niets, de zo specifieke geur en smaak van de vijg zullen in het visvlees dringen. Serveer de vissen in hun bladeren, maar vergeet niet nadrukkelijk te zeggen dat de bladeren eerst moeten worden verwijderd.

Geef er een stukje citroen erbij en doe er wat olio crudo over – extra vergine olijfolie.

Vinazza

Vinazza: de maan, het land en het leven. Een kookboek uit het Italiaanse paradijsje Vinazza

Diane Lensink schrijft prettig, in Vinazza wordt je meegezogen in haar rijke en sfeervolle leven en haar heerlijke recepten.