Je winkelwagen is leeg
winkelwagen
logo kookboeken shop
  • Snelle bezorging
  • Lage verzendkosten
  • Bestellingen lopen via bol.com

Onderwerpen: Vlees | Vis | Groenten | Biologisch | Vegetarisch | Klassiekers | Gastronomie | Naslagwerk | Specialistisch

Je bent hier: home > Julia Child > Mastering The Art of French Cooking > recepten > Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon

 (Gebaseerd op 3 stemmen)

Er zijn veel verschillende versies van de Boeuf Bourguignon. Onderstaande is van Julia Child. Zorgvuldig gedaan en perfect op smaak, het is zeker een van de meest heerlijke rundvlees gerechten.

boeuf bourguignon

Credits: Alluvinian

  • 6 gram spek, in blokjes, zwoerd afsnijden. 
  • 1 el olijfolie of bakolie
  • 1,5 kilo mager rundvlees, in blokjes gesneden
  • 1 gesneden wortel
  • 1 gesneden ui
  • 1 theelepel. zout
  • 1/4 tl peper
  • 2 el meel
  • 3 kopjes rode wijn
  • 2 tot 3 kopjes runderbouillon
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 teentjes knoflook, fijngestampt in een vijzel
  • 1/2 tl tijm
  • 1 verkruimeld laurierblaadje
  • Geblancheerde zwoerd van spek
  • 18 tot 24 kleine witte uien, bruin-gestoofd in de bouillon
  • 1 doosje champignons, in vieren gesneden.
  • Peterselie takjes

Verwijder de zwoerd van spek, spek en snijd in spekreepjes. Blancheer de zwoerd en het spek gedurende 10 minuten in een beetje water. Dep het droog.

Verwarm ondertussen de oven tot 230 graden.

Fruit de spek in de olie op matig vuur gedurende 2 tot 3 minuten tot het lichtbruin kleurt. Verwijder de spekjes met een schuimspaan. Verwarm het vet uit de spekjes nu tot het heet is. Braad hier het rundvlees in aan. Om het vlees mooi bruin te krijgen is het aan te raden het vlees goed droog te deppen voordat het braden begint. Na het braden kan het vlees bij de spekjes gelegd worden.

In dezelfde pan worden nu de groenten langzaam aangebraden. Een te veel aan vet kan uit de braadpan gehaald worden.

Breng het vlees terug in de pan en kruid het met zout en peper. Strooi de bloem over de pan en meng alles goed.
Zet de braadpan voor een minuut of 5 in de oven, meng alles nogmaals en zet het weer in de oven voor een kleine 5 minuten. De bloem bruint nu en geeft het vlees een soort korstje.

Zet de braadpan weer op het fornuis en de oven op 165 graden.

Voeg de wijn en bouillon toe, totdat het vlees net bedenkt is. Voeg de tomatenpuree, knoflook, kruiden, spek en zwoerd. Breng aan sudderen. Bedek de pan en zet hem onderin de oven. Laat het nu zeker 2,5 uur sudderen.

Bereid ondertussen de uien en champignons. Langzaam gebakken in boter. (Julia Child was gek op boter)

Wanneer het vlees goed is, na de bijna 3 uur stoven, giet je de hele inhoud van de pan door een zeef zodat het vocht in een sauspan terecht komt. Het vlees, en de groenten, spekjes etc., kan terug in de braadpan. Verdeel de gebakken uien en champignons over het vlees.

Eventueel kan met een lepel wat vet van de saus worden gehaald. De saus van een echte Boeuf Bourguignon moet zo dik zijn dat het licht blijft hangen aan bijvoorbeeld een lepel. Als het wat te dun is moet het ingekookt worden. Als het te dik is kan er wat bouillon aan toe gevoegd worden.

Serveer de Boeuf Bourguignon op een schaal omringt met aardappelen.

Door username op 18 januari 2010.

Bladeren door de recepten: boeuf bourguignon julia child

Alle recepten uit Mastering The Art of French Cooking

Mastering The Art of French Cooking

Kookboek Mastering The Art of French Cooking

Het boek van Julia Child waarin ze haar jaren in Frankrijk culinair beschrijft. Altijd een bestseller, zelfs nu nog.

  • Auteur: Julia Child
  • Hardcover
  • In het Engels geschreven
  • e editie, 2009
€ 26,95

Meer recepten: