Apfelstrudel met bramen (of bosbessen)

Een heerlijk alternatief voor de bekende Apfelstrudel. Recept voor 8-10 stuks. De bramen ook gemengt worden met bosbessen.

Voor het deeg

  • 225g bloem
  • 2 theelepel poedersuiker
  • 1 theelepel gesmolten ongezouten boter,
  • 2 eetlepels boter
  • 1 middelgrote vrije uitloop biologische ei, geslagen


Voor de vulling

  • 1 kg appels
  • 150g poedersuiker
  • 125g gedroogde broodkruimels
  • 150g bramen
  • 100g gesmolten ongezouten boter

 

Doe de bloem in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en voeg de suiker, een theelepel gesmolten boter en het ei toe.
Voeg genoeg water toe tot het deeg de juiste dikte heeft. Kneed het deeg voor ongeveer 10 minuten, totdat het deeg niet meer plakkerig is. Het moet een beetje de glans van halfglans verf hebben. Dan is het perfect.

Borstel het deeg licht met de twee eetlepels gesmolten boter en laat het een half uur rusten.

Schil de appels en verwijder het klokhuis, snijd ze in stukjes. Zet de appels in een kom en meng ze met de suiker en de helft van de paneermeel. Voeg de bramen(of bosbessen) toe. Mix alles goed.

Verwarm de oven voor op 200C. Bestrooi uw werkblad ruim met bloem en rol het deeg uit van het centrum totdat het is dun. Lift het deeg iets van het werkblad en rek het aan alle kanten uit tot het zo dun mogelijk is.

Vet het deegvel in met wat gesmolten boter en bestrooi het met het resterende paneermeel. Laat rond de rand een paar centimeter onbedekt.
Leg nu de appels en bramen op het deegvel en plooi de randen samen. Vet alles weer in met gesmolten boter.
 
Breng het over naar de bakplaat en bak de strudel in de oven ongeveer 45 minuten.

Serveer de apfelstrudel direct. Lekker warm, met poedersuiker en eventueel een toefje crème fraîche.

River Cafe Klassiek Italiaans Kookboek

Rose en Ruth van het River Cafe hebben Italie keer op keer bezocht. Iedere keer hadden ze als doel om de Italiaanse keuken verder te doorgronden. Een boek vol overheerlijke bevindingen.