Aubergine salade met mint en gestoomde eieren

Yam makreua Yao is een veel geserveerde salade in Thailand. Deze versie is geinspireerd door David Thompson's Thai Food en wordt geserveerd met gestoomde ei.

  • 4 vrije uitloop eieren, op kamertemperatuur
  • 6 lange groene Thaise aubergine
  • ¼ kopje munt
  • ¼ kopje koriander
  • 2 rode sjalotten, in dunne plakjes gesneden
  • 1 groene ui, in dunne diagonaal gesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • ½ kleine rode Spaanse peper, fijngehakt
  • 40 ml (2 eetlepels) limoensap
  • 20 ml (1 eetlepel) vis saus


Bij het serveren: gemalen gedroogde garnalen en gestoomde rijst (optioneel)

1 Plaats een stoommand boven een pan kokend water. Plaats eieren in het stoommandje en doe het deksel erop. Stoom voor 6-7 minuten voor half-zacht eitje, verwijder dan van het vuur en laat afkoelen. Schil en halveer de eieren.

2 Ondertussen rooster je de aubergines boven een open vlam, af en toe draaien. Na ongeveer 5 minuten is de schil verkoolt en de aubergien zacht. Breng de aubergine over naar een vergiet en laat afkoelen. Pers overvloedig vocht uit de aubergine en schil hem.

Meng de aubergine met kruiden, sjalot, groene ui, knoflook, peper, limoensap en vissaus. Voor opdienen bestrooien met gemalen gedroogde garnalen, de gestoomde eieren en de rijst.

Thai Food

Thai Food is het meest uitgebreide boek over de Thaise keuken. Een uitgebreid en authentiek boek voor de liefhebber.