Ketchup uit de river cottage serie

Gebruik deze ketchup om hamburgers, worstjes of frietjes te begeleiden zoals je met iedere ketchup doet. Maar nu met het goede gevoel wat een eigen gemaakt saus je zal geven.

  • 6kg rijpe tomaten, grof gehakt
  • 8 middelgrote uien
  • 2 grote rode paprika's
  • 150g bruine suiker
  • 500ml ciderazijn
  • 1 theelepel mosterd
  • ½ theelepel groot stuk kaneelstokje
  • 1 eetlepel hele piment
  • 1 eetlepel hele kruidnagels
  • 1 eetlepel gemalen foelie
  • 1 eetlepel selderij zaden
  • 1 eetlepel zwarte peperkorrels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 teentje knoflook, gepeld en gekneusd
    zout
  • paprika, naar smaak (optioneel)

Meng de tomaten, ui en paprika in een grote zware pan op een matig vuur en laat alles zacht worden.

Duw de mix door een vergiet of zeef met een grove maaswijdte breng het terug in de pan met de suiker, azijn en mosterd.

De kaneel, piment, kruidnagel, foelie, selderij zaden, zwarte peperkorrels, laurier en knoflookkun je het beste in een pakketje in de pan doen, zodat je het er makkelijk weer uit kan halen.

Breng het mengsel aan de kook en laat het inkoken, reduceren. Roer het regelmatig gedurende ten minste 10-20 minuten, totdat alles goed gemengd en heel dik is. 

Laat de ketchup afkoelen en verwijder het zakje met kruiden. Giet het mengsel door een trechter in geschikte flessen.

Opgeslagen in de koelkast is deze ketchup zeker een maand houdbaar. In een goed gesteriliseerde wekfles o.i.d. zelfs tot een jaar.

The River Cottage Cook Book

Het eerste boek uit de serie van Hugh Fearnley-Whittingstall. De boeken zijn gebaseerd op de River Cottage serie van de BBC.