Je winkelwagen is leeg
winkelwagen
logo kookboeken shop
  • Snelle bezorging
  • Lage verzendkosten
  • Bestellingen lopen via bol.com

Onderwerpen: Vlees | Vis | Groenten | Biologisch | Vegetarisch | Klassiekers | Gastronomie | Naslagwerk | Specialistisch

Je bent hier: home > Eten en drinken algemeen > G.E. Schuitemaker > Honger naar geweld

Honger naar geweld

voeding, de vergeten factor : voer voor 16 miljoen criminologen

  • Auteur: G.E. Schuitemaker
  • Paperback, 96 bladzijden
  • In het Nederlands geschreven
  • 1e druk, 2002
  • Uitgeverij: Ortho Communications & Science B.V.,
  • ISBN 13: 9789076161037
€ 11,50

Levering via bol.com

Beschrijving Honger naar geweld

Harder straffen. Meer agenten op straat. En niet te vergeten: een herijking van normen en waarden. Zie hier het actuele antwoord op agressie, vandalisme, criminaliteit en zinloos geweld.Niemand denkt aan voeding. Terwijl opvoeden letterlijk alles te maken heeft met eten en de keuzes die je hierbij maakt. Het is een cynische speling van het lot dat dé zinloos-geweld-gebeurtenis van 2002 uitgerekend plaatsvond op de stoep van een Venlose supermarkt. De verdachten gingen frikadellen en bitterballen kopen toen René Steegmans zwaargewond op de grond lag.Dat voedingstekorten een belangrijke rol spelen bij agressie en geweld, werd in 2002 onder meer aangetoond in een Brits gevangenisonderzoek. Aan het dubbelblinde, placebo-gecontroleerde onderzoek namen ruim tweehonderd gedetineerden deel uit een jeugdgevangenis in Buckinghamshire. Het grootste deel slikte dagelijks een multivitamine met mineralen én vier capsules met vetzuren. De overige gevangenen kregen een placebo. De suppletie duurde in beide groepen gemiddeld 142 dagen. In de eerste groep nam het gewelddadig gedrag sterk af. Niet met enkele procenten, maar met een kwart.Opmerkelijk: vooral het aantal ernstige overtredingen daalde spectaculair, inclusief de geweldsdelicten. Deze afname bedroeg bijna 40 procent. De placebogroep liet nauwelijks een afname zien. De uitkomsten hebben zoveel indruk gemaakt, dat inmiddels een nieuw en groter onderzoek is gestart in drie andere Britse jeugdgevangenissen.De uitkomsten van het Britse gevangenisonderzoek lijken nieuw, maar zijn het niet. De Amerikaanse criminoloog dr. Stephen Schoenthaler wist het al in de jaren tachtig: een betere voedingstoestand leidt tot beter gedrag. In 1988 presenteerde hij zijn inzichten tijdens een persconferentie op Schiphol, maar de boodschap kwam niet aan. Het Voorlichtingbureau voor de Voeding, inmiddels bekend als het Voedingscentrum, waarschuwde zelfs voor het "ongefundeerd opperen van een relatie tussen voeding en crimineel of gewelddadig gedrag".De persconferentie van 1988, die werd georganiseerd door Gert Schuitemaker, vormt het vertrekpunt van dit boek. Schuitemaker besteedt onder meer aandacht aan het voorwerk van de Canadese psychiater Abram Hoffer, die al in de jaren vijftig een verband aantoonde tussen schizofrenie en voeding. Hij gaat in op de diverse onderzoeken van Schoenthaler (die in januari 2003 te zien was in het VARA-programma 'Het beest in de mens'). En hij maakt, aan de hand van wetenschappelijk studies, duidelijk dat volwaardige voeding niet alleen tot gedragsverbetering leidt maar ook tot betere schoolprestaties.Dit boekje is 'voer voor 16 miljoen criminologen'.InhoudsopgaveHoofdstuk 1. Vóór de persconferentie: orthomoleculaire geneeskunde Hoofdstuk 2. De persconferentie: Schoenthaler Hoofdstuk 3. Voeding en IQ Hoofdstuk 4. Meer onderzoek: over voeding en over geweld Hoofdstuk 5. Een persconferentie in Londen Hoofdstuk 6. Jong begonnen, veel gewonnen Hoofdstuk 7. Kindermarketing als 'succesformule' Hoofdstuk 8. Het roer moet om Register

Gerelateerde boeken:

Wat te koken & hoe Wat te koken & hoe 't te koken

Wat te koken & Hoe ’t te koken van Jane Hornby is het ultieme stap-voor-stapkookboek voor iedereen die zijn favoriete gerechten perfect wil bereiden.


Lees verder
Eten, drinken, slapen Eten, drinken, slapen

Jonnie Boer en Sergio Herman hebben Ronald Giphart een half jaar geleden gevraagd om samen een Lees-Kookboek te schrijven met als titel: Eten, drinken en slapen.


Lees verder
Van kust tot kust Van kust tot kust

Visgerechten zijn het handelsmerk van Rick Stein. De Engelse TV kok heeft er al veel programma's en kookboeken aan gewijd.


Lees verder

Bladeren op onderwerp:

Recensies

Van dit kookboek is nog geen recensie beschikbaar.

Schrijf zelf een recensie.

Eigenschappen

  • Auteur: G.E. Schuitemaker
  • Illustrator(s): Bulk, N.
  • ISBN 13: 9789076161037
  • Gewicht: 176 gram
  • Afmeting: 10 x 130 x 200 mm